برنامههای صفحهخوان :
این برنامه برای افرادی که به راحتی تمام تصاویر و عکس های اینستاگرام را مشاهده می کنند،شاید یک چیز بی مورد باشد،و صداها هیچ معنا و مفهومی ندارد و شاید گیج شوند،ولی این صداهای نامفهوم و بی معنی در حقیقت اصوات ماشینی هستند که نام کاربری، ساعت، تاریخ ارسال و ضمنا تعداد لایک ها را به سرعت اعلام میکند.
دریافت همه این اطلاعات در زمان چرخ زدن در اینستاگرام و مشاهده پستها برای کاربران دارای یک میزان اهمیت است، اگر شخصی برای عکسی متن جایگزین (alt) نوشته باشد، عکس برایش به صورت صوتی توصیف میشود و امکان دارد عکس مثلا بدین صورت توصیف شود: «من و رضا در دریا ایستادهایم و تا زانو در آب هستیم، و آب فوق العاده خنک و موجدار است.این متن توصیفی که دارای متن جایگزین است،و حتما کاربر برای استفاده افراد کم بینا و نابینا متن را به طور کامل بنویسد.ولی بیشتر کاربران این قسمت را خالی می گذارند.و اصلا توجهی به این بخش ندارند.در این مواقع نرم افزار صفحه خوان به صورت پیش فرض متن جایگزین را که به وسیله اینستاگرام ایجاد شده را برای کاربر می خواند.
«دانیل مککان» (Danielle McCann)،اعلام کرد؛ هماهنگکننده اینستاگرام با سازمان ملی نابینایان در آمریکا، متن های ایجاد شده به طور خودکار جهت برنامههای صفحهخوان، جالب نیست و گاهی اوقات خندهدار میشود. هرچند که این متن جایگزین ایجاد شده به طور خودکار نتیجه سالها پیشرفت فناوری ماشینی می باشد، ولی هنوز هم نمیتواند عکس ها را به خوبی توصیف نماید و اشتباهات زیادی در آنها مشاهده میشود.
اشتباهات برنامههای صفحهخوان :
مک کان که خودش یکی از افراد نابینا می باشد،اعلام کرده است که مدتی پیش در حال استفاده از برنامه صفحه خوان اینستاگرام بوده و تصویری را نرم افزار برای او توصیف کرده و اعلام کرده که دو گربه روی یک سطح ناصاف دراز کشیده اند،ولی همسرش به او گفته که تصویر یک مغازه لباس عروس است و توصیف این نرم افزار هیچ ربطی به محتوای عکس نداشته است.
یکی از مشکلات رایج این نرم افزار اشتباهات تفسیری الگوریتمی می باشد،و بسیاری از کاربران این اشتباهات تصویری را اعلام کرده اند.
با وجود اینکه در حال حاضر بسیاری از تبلت ها و گوشی ها مدرن و جدید از قابلیت های خاصی برای سهولت استفاده از تصاویر برای افراد نابینا و کم بینا استفاده می کنند،مانند ایجاد کنتراست و بزرگنمایی و ویژگی های برنامه های صفحه خوان بهره می برد،ولی شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام، هنوز به طور کلی بهینه نشده که استفاده از افراد کم بینا و نابینا و امکان پذیر نشده و این بهینه سازی به کندی پیش می رود.
اما اگر کاربران گوشی های هوشمند از از دو حالت لایت و دارک مود را فعال کرده باشد، این تنظیمات در زمان ورود به بعضی از اپلیکیشن ها و وب سایت ها اعمال می شود و امکان نوشتن متن های جایگزین برای عکس ها را فراهم کرده است.
معمولا در همه پنل های مدیریت محتوای سایت (مانند ورد پرس و پنل هایی که بر اساس آن تهیه شده)،امکان نوشتن متن جایگزین برای عکس های اصلی و عکس های داخل متن فراهم شده ولی همه این ویژگی ها با وجود اینکه ویژگی های کاربردی و مناسبی به حساب می آیند، باز هم نمی توانند امکان استفاده بی دردسر و بی چالش را برای افراد نابیناو کم نابینا فراهم کنند.
بهبود تجربه کاربری افراد کمبینا و نابینا:
برای استفاده راحت افراد نابینا و کم بینا از شبکه های اجتماعی نیاز به یک کارگروهی می باشد،و باید این افراد از ویژگی های به وجود آمده و تسهیلات اضافه شده مطلع باشند،و باید حتما هنگام ورود به شبکه های اجتماعی،استفاده از این قابلیت ها به آنها یاد آوری شود.
یک پلتفرم می تواند دارای انواع قابلیت ها باشد ، که برای استفاده افراد نا بینا و کم بینا فراهم شده، ولی تا هنگامی که همه افراد و یا نصف آنها از این قابلیت استفاده نکنند و با آن راحت نباشند،از این پلتفرم استفاده نخواهد شد.
همچنین نباید فراموش کنید افرادی که متون جایگزین برای عکس ها را می نویسند به هیچ عنوان نمی توانند خود را جای افراد نابینا و کم بینا بگذارند، و متن جایگزین بنویسند،و افراد عادی نمی توانند خود را جای این افراد بگذارند،و در بیشتر مواقع متن های جایگزین را بسیار ساده و در عبارات کوتاه و مختصر می نویسند.
همچنین نوشتن چند پاراگراف به عنوان متن جایگزین برای توصیف یک تصویر برای برنامه صفحه خوان صوتی بسیار دشوار است.و متن جایگزین باید طوری نوشته شود که تا مفهوم متن را با کوتاه ترین محتوا نشان دهد و بسیار کار سختی است.طبق بیانیه ای که در سال 2018 بنیاد نابینایان آمریکا (AFB) منتشر کرد،متن های جایگزین باید کاملا رسا و قابل درک باشد.و باید از بیان اطلاعات غیر ضروری پرهیز شود،به عنوان مثال زمانیکه می خواهید در مورد حیوان خانگی خود صحبت کنید نیازی به بیان نژاد و ویژگی های ریز ظاهریش نیست، بلکه بیشتر حرکات و حالات حیوان را باید بیان کنید.
هر چند ممکن است وصف ای بیان شده در متن های جایگزین به صورت خودکار بروز رسانی شود و دیگر شاهد این اشتباهات نباشیم،ولی بی تردید این جایگزین ها هیچ زمان نمی تواند جایگزین متن های دست نوشته انسان شود.
در سال 2019 تصاویر به اشتراک گذاشته به علت وجود مشکلات فنی مدتی نمایش داده نمی شد و کاربران به جای عکس، برچسب هایی که توسط هوش مصنوعی ایجاد شده بود را مشاهده می کردند.این برچسب ها حاوی توصیفاتی مانند این تصویر دارای فرد ایستاده ای باشد، ولی اشخاص ممکن است در حالت های متفاوتی ایستاده باشند.این حالت ها ممکن است اشخاص در حال شکلک در آوردن و یا مقابل دریا ایستاده باشند.
قطعا تصاویری که با استفاده از هوش مصنوی و یادگیری ماشینی و بدون دخالت انسان در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته می شود،افراد کم بینا و نابینا نمی توانند به راحتی محتوا تصاویر را در ذهن خود تصور کنند،و تمایلشان برای تصور ذهنی محتواها از بین می رود.و ممکن است با این اتفاق تصویر بارگذاری شده در تمام شبکه های اجتماعی به هر علتی نمایش داده نشود.و حتی افراد سالم نیز تمایلی به دیدن تصاویر نداشته و از پلتفرم خارج شوند.موافقان طرح استفاده از ویژگی کاربردی برای استفاده افراد کم بینا و نابینا در شبکه های اجتماعی اعلام کردند.برای ایجاد ای قابلیت ها باید فعالیت های اساسی انجام شود و از ابتدا شروع کرد و نباید فقط به استفاده از ویژگی های آماده و طراحی شده بسنده کرد.
ولی توسعهدهندگان تعداد زیادی از شبکههای اجتماعی پرطرفدار مانند؛اینستاگرام، توییتر و تیک تاک، در آغاز فرایند گسترش پلتفرمهای خود به این مورد اصلا دقت نکردهاند و فقط سعی داشته اند، با استفاده از ویژگی های موجود ، برای اشخاص دارای مشکل ،استفاده از شبکههای اجتماعی راحت تر کنند! پس اگر این رویکرد در آینده نیز ادامه پیدا کند، اصلا تضمینی وجود نخواهد داشت که اشخاص نابینا یا کمبینا علاقه ای به استفاده از شبکههای اجتماعی داشته باشند.
متاسفانه تعداد زیادی از اشخاص تصور میکنند اشخاص کمبینا و نابینا تمایلی به محتوای بصری ندارند و این تصور اشتباه موجب میشود ایجاد کنندگان شبکههای اجتماعی یا دیگر رسانههای تولید دهنده محتوای بصری،تمایلی برای راحتی استفاده از پلتفرمهای خود توسط چنین اشخاصی نداشته باشند.
مککان از این تصور غلط در فکر اشخاص سالم بسیار ناراحت است و بیان کرده، تصاویر برای اشخاص نابینا و کمبینا هم بسیار با اهمیت است. به عقیده مک کان امروزه شبکههای اجتماعی آینه تمام نمایی از فرهنگ است، ولی اگر افراد نابینا یا کمبینا قادر به تصور محتوای تصاویر به طور دقیق در ذهن خود نباشند، قارد نیستند از تصاویر که به نوعی ابزار آشنایی آنها با فرهنگ های دیگر است استفاده نمایند. و بسیاری از نویسندگان و فعالان در حوزه کم بینایی و نابینایی از اینک ویدئوها و تصاویر بدون هیچ توصیفی در شبکه های اجتماعی منتشر می شوند انتقاد کرده اند.همچنی نوشتن متن جایگزین برای عکس ها و تصاویر بامزه و خنده دار که همراه با شوخی های مفهومی می باشد برای اشخاص راحت نیست و باید فرد دارای توانایی زیادی برای توصیف این گونه تصاویر باشد.و فرد توانایی ادغام خرده فرهنگ ها را باید با یکدیگر داشته باشد.و باید دقت زیادی داشته باشد که هر تصویر دارای مفاهیم پیچیده فلسفی می باشد.
وقتی که قصد دارید یک تصویری را برای مادر بزرگ خود توصیف کنید، مانند این است که بخواهید برای ایشان فرهنگی را توصیف کنید،و قطعا باید دانش لازم در مورد به تصویر کشیدن و توصیف این تصاویر داشته باشید.
از دیگر مشکلاتی که افراد کم بینا و نابینا در استفاده از شبکه های اجتماعی با آن روبرو هستند،استفاده از فرمت های خاص برای تایپ متن ها می باشد.همانطور که می دانید افراد سالم می توانند به راحتی تفاوت بین فرمت ها را تشخیص دهند اما افرادی که دارای مشکل هستند با مشکل روبرو می شوند، همچنین برنامه صفحه خوان.
البته مک کان اعلام کرده که بیشتر شبکه های اجتماعی ویژگی های زیادی را برای استفاده افراد کم بینا و نابینا ایجاد کرده،به عنوان نمونه در تیک تاک ویژگی تبدیل گفتار به متن ایجاد شده است و می توان انتظار داشت دیگر شبکه های اجتماعی کاربران را تشویق به اضافه کردن کپشن در توصیف تصاویر بصری و متن جایگزین نماید.همچنین مک کان معتقد است انتقال فرهنگ و مفاهیم عالی به ارفرادی که دارای نقص جسمی هستند، یکی از وظایف اصلی شبکه های اجتماعی می باشد که باید به آن تعهد داشته باشند.
مک کان آرزو دارد به زودی زود تمام ویدئوها که به سرعت در شبکه های وایرال شده و دست به دست می شوند، و مورد توجه تعداد زیادی از افراد قرار می گیرد،در دسترس افرادای که دارای مشکلات بینایی هستند قرار بگیرد.